U Laslovu podignut tradicionalni Majpan

Duga tradicija podizanja Majpana u Laslovu uoči 1. svibnja, odnosno Praznika rada, nastavljena je i ove godine. Laslovčani su tako 30. travnja iz šume u selo donijeli vitko stablo koje je u večernjim satima postavljeno ispred Doma kulture "Petefi Šandor". 

Posao podizanja Majpana nije uvijek jednostavan, potrebno je najprije iskopati dovoljno duboku rupu, pronaći prikladno stablo u šumi, posjeći ga i ukloniti granje. Potom dvadesetak metara dugo stablo donijeti u selo, okititi njegov vrh te ga zajedničkim snagama postaviti u rupu i podignuti. S obzirom na to da se radi o fizički zahtjevnom poslu u podizanju Majpana sudjeluju brojni Laslovčani, bez obzira na nacionalnu pripadnost. 

Majpan se prema tradiciji pod okriljem noći postavljao ispred kuća djevojaka koje se udaju u toj godini. Radili su tu budući muževi uz pomoć prijatelja, obitelji i drugih mještana. Ako se u selu u toj godini nije bilo planiranih ženidbi Majpan bi se postavio u središte sela. U Laslovu se običaj postavljanja Majpana ispred kuće djevojke koja se udaje primjenjivao desetljećima ali ove godine postavljen je ispred Doma kulture. 

Za veći prikaz klikni na fotografiju!

Nalazite se ovdje: Naslovnica U Laslovu podignut tradicionalni Majpan